Bloggen

En slags opslagstavle med bemærkninger og holdninger om emner der ligger mig på sinde.

Bloggen

En slags opslagstavle med bemærkninger og holdninger om emner der ligger mig på sinde.

Sølvræven, en klassisk kystflue

Udgivet dato: 11-11-2012

Man binder et par stykker, fisker med dem og binder et par nye, som er lidt anderledes – og forhåbentlig bedre. Sådan går det år efter år, og pludselig er det blevet til rigtig mange fluer. Nogle kasseres, men mange gemmes i diverse æsker og kasser. Forleden dag var jeg ved at rydde op i mylderet af disse gamle fluer. Hundredevis af fluer, fiskeefterligninger, rejeimitationer, og små nussede fluer der kan ligne lidt af hvert. Nogle fluer er slidte, en del er rustne og grimme, mens andre ligger ubrugte hen. Der er rene katastrofer imellem, men på et eller andet tidspunkt har de sikkert fungeret, i det mindste tåleligt.

Endnu en af de fynske klassikere der stadig har sin berettigelse, her i en lidt mere pjusket udførelse

Men i den kaotiske samling falder jeg over et mønster som sender tankerne 20 år tilbage. Et temmelig pjusket og ussel kræ i afdæmpede lysebrune farver, der næsten ligner sin egen undskyldning. På trods af fluens miserable tilstand genkender jeg den som Sølvræven - endnu et mønster i perlerækken af fynske fluer med status som klassikere. Og pludselig forekommer det mig indlysende at lave en håndfuld nye Sølvræven, og give den chancen igen på næste fisketur.

Yngre lystfiskere end jeg, eller dem med hang til farvestrålede og indviklede fluer, vil sikkert skæve lidt mistroisk til Sølvræven, men jeg synes den er et kærkommet gensyn. Måske er det et indre stilfærdigt oprør mod den uendelige strøm af nye og fantasifulde fluer der ustandseligt ser dagens lys – eller også er det bare fordi jeg synes de klassiske kystfluer stadig har deres berettigelse.

Sølvræven er sikkert tænkt som en efterligning af småkutlinger, ålekvabbeyngel og andre fødeemner med dæmpede farver. Og selvfølgelig fristes man til at siger, er fluen fynsk. Opfundet af nu afdøde Bent Nutzhorn, og den var såmænd en af de mest brugte kystfluer i begyndelsen af 90´erne. Navnet er egentlig lidt misvisende, for det er ikke sølvræv som anvendes til vinge og hale, men derimod rød dansk ræv.

Et stribe vindblæste Sølvræven fotograferet tæt på sit rette element, her med Kattegat i baggrunden
Sølvræven blev i sin tid også lavet med succes i en sort version.