Bloggen

En slags opslagstavle med bemærkninger og holdninger om emner der ligger mig på sinde.

Bloggen

En slags opslagstavle med bemærkninger og holdninger om emner der ligger mig på sinde.

Om næbbede fisk på flue

Udgivet dato: 11-05-2013

Hornfisken… fisken med det sære næb, de påfaldende vaner og det hidsige temperament, som hvert år rejser så langt for at være med i den danske forsommer. Den næbbede fisk er en populær sportsfisk, som trækker ind i de danske farvande for at gyde i april-maj, og jeg er hvert år med på lidt hornfiskelir med fluestangen. De første er altid de største, meterlange og håndledstykke kan de være, og ganske fornøjelige at fange med en lille kobberbasse på forfanget. Desuden er friskfanget hornfisk velsmagende og benene er dejligt synlige.

Hornfisk med en lille kobberbasse i næbbet

Hornfisken findes næster overalt langs kysterne, og den er hverken sky eller besværlig at lokalisere. De vifter med halerne og ringer foran, bagved, til venstre eller til højre og hugger villigt på næsten hvad som helst. Men de er drilske og svære at kroge med fluen. Og når det sker, går det stærkt - med udløb, rulninger, spring og balletdans på halen.

Der findes ikke deciderede fluer til hornfisk, og stort set alle kystfluetyper kan anvendes, hornfisken er glubsk og hugger villigt på næsten alle de fluer der sidder i min flueæske. Men det er oplagt at der kræves specialværktøj for at komme på flue med hornfisken, for dens næb er alt andet en fluefiskervenligt - hvilket selvfølgelig er godt for hornfisken, men skidt for fluefiskeren. Det er selvsagt krogen som er det svage punkt. Dog synes det at være en fordel at fiske uhyre langsomt. Det øger krogningsprocenten, selvom det modsatte – indtagning i eksprestempo – undertiden anbefales i lystfiskerlitteraturen. Der er dog et par flue muligheder jeg vil eksperimentere med, bl.a. en let rørflue med en lille trekrog i enden.

Resultatet efter en formiddag med fluestangen.