Fangstrapport

Lystfiskere bliver ofte beskyldt for livlig fantasi. Lidt for livlig mener nogen. Læs med alligevel. Her er min fiskedagbog med sandfærdige fortællinger fra mine fisketure siden 1983.

HELT tæt på

Her er en helt igennem sandfærdig beretning fra min fisketur til Dråby Strand den 13-01-2024 i tidsrummet 11:30-15:30.

 Vejret: Nogen sol
 Lufttemp.: 4 °C
 Vind: Frisk vind fra V
 Vandtemp.: 5 °C
 Vandstand: Faldende +28/+2

Året startede med en kæmpe snestorm der begravede det meste af østjylland under en tyk dyne af sne - en 20 års hændelse siger meteologerne. Og der blev koldt med temperaturer under 10 graders frost. Når jeg i dag kikker hen langs stranden er det svært at forestille sig det kun er lidt over en uge siden, for der ligger ikke megen sne tilbage. Måske er der ikke kommet helt så meget sne her på Syddjurs som det var tilfældet i Aarhus. Fiskemæssigt ser forholdene fine ud, med en frisk vind fra vest, nogen sol og termometeret viser 4 grader.

Havørred på 52 cm og 1,3 kilo. Huggede på en lille 12 grams Rappen wobler i knæhøjt vand helt tæt under land.

Lystfiskere som jeg, der jagter havørreder om vinteren, må regne med en del nul-ture. De kommer sikkert ikke forbi her i dag, tænker man ofte, men man kan aldrig vide med havørreder - før man har fisket. Erfaringen viser nemlig, at der på den åbne kyst altid er chance for en smuk blank havørred med løse skæl. Man skal bare finde fiskene; hvilket er lettere sagt en gjort. Min gameplan er derfor at affiske en masse vand i håbet om at finde en stime grønlændere eller måske en fed overspringer. Normalt foretrækker jeg fluefiskeri ved pynter, odder og rev, men i dag satser jeg på vandrefiskeri med spinnestangen ved en regulær kyststrækning med overvejende badekar og sandbund, men også partier med tangbælter, samt grus og stenbund.

Jeg starter fiskeriet kl. 11:30 med en Trustrup wobler på linen. Den første time sker der ikke noget som helst, og jeg skifter til en lille hidsig Rappen wobler på 12 gram. Efter endnu et par hundrede kast, ser det ud til at stædighed også belønnes af de lunefulde magter der råder for lystfiskere. For pludselig og uden varsel, hugger en havørred på meget kort line. Fisken er lige under målet og bliver hurtigt genudsat. Nogle få kast senere - bum, endnu en havørred hugger tæt på land, men hopper af igen. Jeg har tilsyneladende fundet en stime fisk der går meget tæt på land, så jeg begynder at kaste på langs af kysten med ret korte kast. Lidt senere sker det samme igen, en havørred klapper til Rappen wobleren kun 10 meter fra land. Først tror jeg det er endnu en undermåler, men den viser sig at være noget større. Fisken tager et par udløb helt inde på det lave vand og jeg vælger at gøre kort proces og kaner hurtigt fisken på land. En lynende blank havørred med løse skæl på 52 cm og 1,3 kilo.

Kort tid efter mister jeg endnu en fisk der hugger tæt på land. Jeg har helt sikkert fundet en stime grønlændere som går i knædybt vand helt tæt på land. Og jeg mener HELT tæt på land. Jeg har 2 havørreder på land og mister yderligere 3. Alle fiskene hugger på lavt vand blot 5-15 meter fra land, på et spot med grusbund og knytnæve store sten.

Det var alt hvad jeg havde at berette fra en rigtig god start på fiskeåret 2024. Jeg glæder mig allerede til næste fisketur.

På dagens fisketur til Dråby Strand har jeg anvendt dette grej:

Stang: Savage Gear Salmonoid 9 fod 7-25 gram

Hjul: Shimano Vanford 2500

Endegrej: Trustrup Wobleren, Rappen

Dagens fangst

Fisk Længde Vægt Metode Flue/Blink/Agn Stang/Hjul Tidspunkt
Havørred 52 cm 1,3 kg Spinnefiskeri Rappen #130  #33 14:40
Havørred 38 cm 0,6 kg Spinnefiskeri Rappen #130  #33 15:00

Tid, sted og vejrforhold

Tid og sted
 Dato: den 13-01-2024
 Tidsrum: 11:30-15:30
 Sted: Dråby Strand
 Vandstand: Faldende +28/+2
Vejret
 Vejret generelt: Nogen sol
 Lufttemperatur: 4 °C
 Vindforhold: Frisk vind fra V
 Vandtemperatur: 5 °C

Video fra min YouTube kanal

En kort Youtube video fra dagens tur.