Kystfluer

Kystfluerne er efterhånden blevet lidt af en lidenskab, og det er vel også grunden til at min flueæske indeholder langt flere mønstre end nødvendigt. Se hvad der sidder i min flueæske lige for tiden.

Agerhønen

Agerhønen er en lille nusset krible krable flue som ikke ligner noget bestemt fødeemne, men som bare svømmer rundt og ligner lidt af hvert. Den er nemlig en meget grov efterligning – eller karikatur - af mange forskellige byttedyr som havørreden jager. Med andre ord; en allround flue der er effektiv året rundt.

En lille smule flash i kroppen kan ikke ændre det faktum, at Agerhønen er en temmelig neutral, næsten kedelig flue at se på. I flueæsken ser den lidt grå og kedelig ud, men når den kommer i vandet, er det en anden sag. Her er den fremragende som efterligning af en masse forskellige byttedyr. Grålige rejer, forskellige kutlinge arter, og velsagtens alle mulige andre småfisk. Med andre ord, Agerhønen en allround flue, det ikke efterligner noget bestemt fødeemne, men som alligevel – i fiskens øjne – ser indbydende og spiselig ud.

De levende agerhøne hackler, gør at fluen virker godt som svæveflue, hvor den i perioder kan passe sig selv og vimse diskret rundt ved akkurat at blive holdt i gang med indtagningen, indtil der er fisk inden for synsvidde. Et par små nøk efterfulgt af en pause kan få fisken til at dumme sig. Svævet i pauserne, hvor fluen står stille mens den dykker mod bunden, er en af Agerhønens vigtigste egenskaber, og vigtig for fluens evne til at fange fisk. En lignende bevægelse ser man ved nogle af havørredens byttedyr som f.eks. kutling og hundestejle. Disse småfisk står ofte stille i vandet, indtil de bliver skræmt om bevæger sig hurtigt væk i et ryk.

Materialeliste til Agerhønen

Element   Beskrivelse
Krog:  Ahrex Light Stinger NS122 eller lignende i str. 6
Hale:  Spidsen af en agerhøne fjer hvor spidsen er klippet af. Man kan også vælge at bruge den mere fluffy del af fjeren. Samt et par strå twinkle flash - hvis man synes
Rib:  Ingen
Krop:  Brun SLF Squirrel dubbing blandet med en lille smule flashabou dubbing. Fluen skal som udgangspunkt ikke belastes
Hackler:  3 stk. Agerhøne fjer (bindes ned i spidsen)

Seneste fangster med Agerhønen

Dato Fisk Længde Vægt Sted
23-04-2023 Havørred 38 cm 0,7 kg Jernhatten
28-10-2022 Havørred 38 cm 0,6 kg Vosnæs Pynt
02-05-2022 Havørred 40 cm 0,7 kg Vosnæs Pynt
20-04-2022 Havørred 42 cm 0,8 kg Vosnæs Pynt
20-04-2022 Havørred 38 cm 0,7 kg Vosnæs Pynt

Flueinformation

Ophavsmand: 
Thomas Kjelgaard
Thomas Kjelgaard
Fluebinder: 
Ola Pedersen
Ola Pedersen
Opfundet år: 
2001
2001
Fluetype: 
Hackle/allround flue
Hackle/allround flue
Bedste årstid: 
Fluen fisker godt hele året.
Fluen fisker godt hele året.
Fisketips: 
Bindetips: 
Hvis man undlader at belaste fluen, virker den perfekt som svæveflue overfor svære fisk om efteråret. Hvis man ser en fisk kaster man fluen ud foran fisken og lader den svæve langsomt mod bunden med ganske små nyk i stangen.
Hvis man undlader at belaste fluen, virker den perfekt som svæveflue overfor svære fisk om efteråret. Hvis man ser en fisk kaster man fluen ud foran fisken og lader den svæve langsomt mod bunden med ganske små nyk i stangen.
Antal fisk: 
Agerhønen har fanget 5 fisk.
Navn har fanget 5 fisk